Loonheffingskorting - wat is het en hoe werkt het?

Beeldfanaat James NEC 03707 2

'Wat is loonheffing en waarom gaat er een deel van mijn salaris naartoe?' 

We snappen het: een loonstrook bevat veel bedragen en berekeningen. Naast jouw bruto- en nettoloon vind je er ook loonheffing en loonheffingskorting. Dit is allemaal best ingewikkeld. Daarom leggen we jou op deze pagina uit wat de termen loonheffing en loonheffingskorting inhouden, hoe het wordt berekend en hoe je jouw loonheffingskorting aan of uit zet.

Wat is loonheffing?

Met werken verdien je inkomen. En iedere werkende in Nederland betaald van het inkomen een deel loonheffing aan de overheid. Loonheffing is de verzamelnaam van de te betalen belasting en premies. Omdat je bij ons in loondienst bent, regelen wij dit voor jou. De loonheffing houden wij in op jouw salaris en betalen dit voor jou aan de belastingdienst. De overheid besteed dit geld aan publieke voorzieningen zoals wegen of speeltuinen maar ook aan sociale uitkeringen.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting op te betalen inkomstenbelasting. De overheid geeft deze korting aan iedereen die onder de grens van grofweg €8.200 inkomen per jaar blijft. Je hebt enkel recht op loonheffingskorting bij het inkomen dat je verdient bij één opdrachtgever. De hoogte van de korting is per persoon verschillend en afhankelijk van veel factoren. Dit proberen met onderstaand voorbeeld wat te verduidelijken. 

Hoe wordt loonheffingskorting berekend?

Stel je werkt in één week 20 uur en krijgt hier € 15,-  per uur voor betaald. Dan houdt dat in dat je in die week € 300,- verdient hebt. De belastingdienst wil voorkomen dat je voor een nare verrassing komt te staan en aan het eind van het jaar ineens veel belasting moet betalen. Daarom wordt ervan uitgegaan dat je die € 300,- elke week verdient om te bepalen hoeveel loonheffing jij moet betalen aan de belastingdienst.

Om te voorkomen dat je dit bedrag in 1 keer moet betalen, houdt de belastingdienst een stukje in van je salaris. Het kan dus voorkomen dat je je loonheffingskorting op ‘’toepassen’’ hebt staan, maar er alsnog een bedrag ingehouden wordt. 

Maar let op: in deze berekening wordt geen rekening gehouden met je persoonlijke situatie. Krijg je een uitkering, bezit je een huis, studeer je, woon je alleen of samen, heb je een allergie waardoor je niet alles kan eten, etc. Al deze individuele factoren zijn van invloed op hoeveel belasting je daadwerkelijk over een heel jaar moet betalen. 

Loonheffingskorting: aan of uit?

Door de loonheffingskorting aan te zetten betaal je minder belasting over jouw loon. Wanneer jij onder de inkomensgrens van €8.200,- inkomen op jaarbasis zit raden wij jou aan om jouw loonheffingskorting aan te zetten zodat jij minder (tot geen) loonheffing over jouw salaris hoeft te betalen. Werk je naast James Horeca nog ergens anders, zet dan de loonheffingskorting alleen aan bij de werkgever waar je het hoogste bruto salaris hebt. Zo ontvang je meer loonheffingskorting.

Hoe vraag ik loonheffingskorting aan?

Loonheffingskorting vraag je normaal gesproken aan via het loonheffingskorting formulier van de belastingdienst. Maar bij James maken we het makkelijk voor jou en regel je dit eenvoudig bij indiensttreding. Bij indiensttreding teken jij namelijk jouw arbeidsovereenkomst en krijg jij de keuze om de loonheffing aan of uit te zetten. De rest regelen wij voor jou. 

Ik wil mijn loonheffingskorting aanpassen, kan dit?

Zeker! Je kunt jouw loonheffingskorting bij James eenvoudig wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer er iets veranderd in jouw inkomen. Ga in de app naar jouw profiel en klik op de button ‘loonheffing wijzigen’. Je kunt hier aangeven of je jouw loonheffingskorting aan of uit wilt zetten. Let op: de gewijzigde loonheffing gaat pas in vanaf deze datum en geldt niet voor eerder gewerkte diensten.